Cum se realizeaza o buna vopsire electrostatica a jantelor

O tehnologie superioara de aplicare a unei vopsele sub forma de pudra pe suprafete metalice este vopsirea electrostatica. Aceste suprafete metalice urmeaza sa fie ulterior tratate termic, asigurandu-se astfel o rezistenta la uzura de lunga durata.

Vopsirea electrostatica a jantelor  este o tehnologie des utilizata datorita aderentei net superioare la suprafata metalica tratata si uniformizarea foarte buna a stratului de vopsea. In cadrul acestui tip de vopsire sunt folosite produse epoxidice si poliuretanice de cea mai buna calitate.

Vopsirea electrostatica a jantelor este modalitatea perfecta de vopsire  si cel mai des ceruta in industria auto internationala.

Printre principalele avantaje ale vopsirii electrostatice se numara urmatoarele:

  • Stratul de vopsea se aplica uniform si destul de fin
  • Prezinta rezistenta mare la agentii corozivi
  • Rezistenta mare la uzura
  • Rezistenta mare la abraziune
  • Putere mare de acoperire
  • Aderenta risicata la elementele vopsite

Orice suprafata metalica ce urmeaza a fi vopsita electrostatic trebuie sa treaca prin trei etape de prelucrare. Acest lucru este necesar pentru a asigura un rezultat optim iar vopsirea in camp electrostatic sa fie de calitate.

Toate aceste calitati pot fi obtinute prin aplicarea vopselei incarcate electrostatic pe elemente metalice cu ajutorul unui dispozitiv special.

Inainte de vopsire, suprafetele trebuie pregatite. In cazul jentilor de fier si a celor din aliaj, acestea trebuie sa treaca printr-o verificare amanuntita. Sunt inlaturate valvele in primul rand si inlocuite cu unele noi apoi vopsirea poate fi realizata. Urmeaza apoi procesul de curatare prin care jentile sunt sablate. Toate impuritatile sunt indepartate  iar sablarea se realizeaza cu ajutorul unui material abraziv.

Jentile sunt mai apoi vopsite cu vopsea sub forma de pudra cu ajutorul unor dispozitive speciale iar pelicula de vopsea este asezata uniform pe suprafata.  Jentile sunt vopsite in prima etapa cu un strat de grund acest lucru realizandu-se printr-un procedeu electrostatic.

Dupa ce este aleasa culoarea si apoi pulverizata, jentile se acopera si cu un strat de lac protector tot printr-un procedeu electrostatic. Jentile trebuie tratate termic la cuptor intre fiecare vopsire.

Pentru tratarea termica finala a jentilor este nevoie de un cuptor special care asigura o polimerizare uniforma a vopselei. Acest procedeu trebuie realizat la temperaturi cuprinse intre 180 si 200 grade Celsius.

Printre  avantajele principale a vopsirii jantelor in camp electrostatic se numara acoperirea calitativa care este cu mult superioara celorlalte modalitati de vopsire cum ar fi vopsirea lichida sau altele. Aceasta vopsire prezinta la final o pelicula dura ce este rezistenta la actiunea mecanica. Stratul de vopsea are puterea de a rezista la indoire si nu se crapa.