Tehnica vopsirii in camp electrostatic – preturi

In tehnica vopsirii in camp electrostatic un element principal este pulberea folosita. Acesta pulbere este de obicei depozitata intr-un container adiacent cabinei de vopsire. Trece mai apoi prin pistolul electrostatic ce realizeaza depunerea vopselei pe suprafata dorita.  Pulberea care nu ajunge pe suprafata dorita este colectata si se poare reutiliza.  Drept mijloc de transport pentru pulverizarea cu pulbere este folosit aerul. Controlul pulberii trebuie reglat ca sa nu fie dispus pe suprafata pe care doriti sa o vopsiti in valuri sau cu fluctuatii.

Majoritatea containerelor care contin pulbere au aceeasi forma. Baza este in forma de con iar orificiul de iesire pentru pulbere variaza in diametru. Marimea acestuia depinde de metoda de aplicare a pulberii.

Manerul pulverizatorului trebuie sa aiba o suprafata  de cel putin 20 de centimetri patrati de metal. Un ecran metalic cu impamantare ar trebui sa fie inclus in cablul de inalta tensiune.

1Din gama de pulverizatoare face parte si pistolul de pulverizare. Acesta ar trebui sa fie cat mai drept si cat mai fin posibil pentru a nu se forma blocaje ale pulberii.  Printre avantaje se numara faptul ca suprafetele oricat de ciudate ca forma se pot acoperi cu vopsea, pot fi introduce schimburile de culoare si nu este necesara preincalzirea piesei de lucru si pot fi acoperite suprafete subtiri cum ar fi foitele de metal. In cadrul dezavantajelor se numara faptul ca rata de invelire este mai inceata  iar costul aplicarii este mai mare.

Paleta de culori poate fi aleasa dintr-o multitudine de nuante coloristice care pot fi mate, semi-mate, lucioase, texturate, structurate sau nestructurate adica netede.

Preturile vopsirii in camp electrostatic variaza in functie de suprafata pe care doriti sa o vopsiti dar si de complexitatea lucrarii astfel: pentru vopsirea unui set de 4 jante din tabla pretul variaza de la 300-350 lei, pentru un set de  4 jante din aliaj preturile variza de la 400 de lei la 700 de lei.

Vopseaua in camp electrostatic este foarte rezistenta la actiuni mecanice si terice, are o textura de sticla, se aplica destul de repede  si are costuri reduse in comparative cu vopsirea uzuala.

Vopsirea electrostatica acopera suprafetele in mod uniform si nu este daunatoare pentru mediul inconjurator pentru ca nu exista solventi care sa se evapore in aer sau care sa poata  ajunge in apa.

Vopsirea electrostatica trebuie sa se realizeze intr-un spatiu special amenajat pentru realizarea operatiilor. Lucratorii in domeniu trebuie sa aiba la indemana aparate performante ce asigura un nivel inalt de calitate a aplicarii vopselei.