Etapele vopsirii in camp electrostatic – Matei electrostatic

Se apeleaza la vopsirea in camp electrostatic destul de des tocmai datorita avantajelor pe care detine in comparatie cu vopsirea conventionala. Acest tip de vopsire matei electrostatic  difera fata de vopsirea conventionala datorita faptului ca nu este folosit un solvent  pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida iar vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare  si adera electrostatic la substrat dupa care urmeaza a fi intarita in cuptoare de incalzire .

Etapele procesului de vopsire in camp electrostatic:

  • Pretratarea suprafetei. Acest proces consta in inlaturarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, oxizilor de metal sau a reziduurilor de sudura de pe piesa ce urmeaza sa fie vopsita. In procesul de pretratare chimica este implicate utilizarea fosfatilor sau a cromatilor in bai de scufundare sau prin pulverizare. Acest proces se face de obicei in mai multe etape: degresare, cizelare, inlaturarea petelor, clatire si in final fosfatare sau cromatarea piesei. Alta metoda de pretararare a suprafetei este reprezentata de sablare.  Aceatsa etapa consta in curatarea si netezirea suprafetei printr-un jet de material abraziv improscat cu aer comprimat  si se foloseste pentru produse confectionate din sticla, lemn sau plastic. Rolul etapei de pretratare  este de a curata suprafata ce trebuie vopsita dar si de a imbunatati aderarea pulberii la acesta.
  • Aplicarea vopselii pe suprafata pieselor. Cel mai des intalnita metoda de a vopsi in camp electrostatic este metoda aplicarii vopselei cu un pistol electrostatic  sau Corona. Acest  pistol da pulberii o incarcatura electric pozitiva dupa care urmeaza sa o pulverizeze catre piesa impamantata cu ajutorul uni jet de aer comprimat. Piesa urmeaza sa fie incalzita  iar pulberea se topseste si formeaza un film uniform  dupa care urmeaza sa fie racita pentru ca stratul de vopsea sa se raceasca. Destul de frecvent se intalneste metoda de incalzire in prealabil a metalului dupa care sa fie pulverizata vopseaua . Procesul de preincalzire al metalului poate ajuta la formarea unui strat de vopsea mai uniform insa poate si sa creeze alte probleme precum scurgeri cauzate  de pulberi in exces . Se mai foloseste si pistolul Tribo  care au rolul de  a incarca electric pulberea prin frecare de un tub de teflon ce este pozitionat in teava pistolului. Aceste pistoale  reduc diverse probleme  ce apar din cauza pistoalelor Corona dar pot aparea si efecte adverse  precum inter-ionizarea.
  • Etapa finala care face parte din procesul de vopsire in camp electrostatic este cea de intarire. In momentul in care stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi inalte, incepe sa se topseasca, sa se reverse si sa reactioneze chimic pentru a forma un polimer cu masa moleculara mai mare intr-o structura de retea. Acest process de intarirea are nevoie de o temperature specifica pentru o intarirea completa  si pentru a atinge specificatiile dorite ale filmului. In general pulberea se intareste la 200 grade Celsius.