Utilizand vopsirea in camp electrostatic, veti avea posibilitatea de a beneficia mereu de o calitate superioara in domeniul vopsirii. Procesul de vopsire in camp electrostatic este compus din mai multe etape foarte importante.
In aceste conditii, putem aminti ca prima etapa se refera la pretratarea elementelor ce urmeaza sa fie vopsite. In acest sens putem aminti de inlaturarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, sau a altor reziduuri ce pot reprezenta o problema in ceea ce priveste calitatea vopsirii. Pretratarea chimica implica utilizarea unor fosfati sau cromati in bai de scufundare sau prin pulverizare. Aceasta etapa de pregatire a materialelor ce urmeaza sa fie vopsite, constau in degresare, cizelare, inlaturarea petelor, caltire, fosfare sau cromatarea piesei. De asemenea, mai exista o metoda de tratare a piesei, reprezentata de sablare. Aceasta metoda constra in curatirea si netezirea suprafetelor piesei utilizand un material abraziv ce va fi aplicat prin utilizarea aerului comprimat. Tinand cont de aceste detalii, putem spune ca etapa de pretratare are rolul de a curata suprafetele ce urmeaza sa fie vopsite, pentru a imbunatati mai apoi aderarea pulberii.
A doua etapa importanta in cadrul procesului de vopsire in camp electrostatic, este reprezentata de aplicarea vopselei pe suprafetele pieselor. Cea mai intalnita metoda in acest sens, este reprezentata de utilizarea unui pistol electrostatic. Pistolul cu pulbere are o incarcatura electrica pozitiva prin care se pulverizeaza catre piesa impamantata cu ajutorul unui jet de aer comprimat. Dupa aceasta etapa, piesa urmeaza sa fie incalzita, iar pulberea se va topi si va forma un film uniform de vopsea. Apoi urmeaza racirea piesei, iar stratul de vopsea se va intari. Aceasta metoda este foarte des utilizata in ceea ce priveste vopsirea in camp electrostatic.
Mai exista o metoda de aplicare a vopselei pulbere, ce se pune in aplicare prin incalzirea substratului si apoi de cufundare a acesteia intr-o albie aerata plina cu pulbere. In aceste conditii, pulberea urmeaza sa adere la piesa si se va topi pe obiectul fierbinte. Despre aceasta metoda putem spune ca se utilizeaza in momentul in care se va dori aplicarea unui strat de vopsea de peste 300 micrometri. Totodata un agent de incarcare electrostatica va fi plasat in albie. In cadrul acestei metode, piesele nu vor fi preincalzite, precum in cazul metodei precedente. Referitor la vopsirea pieselor plate, putem adauga ca se va aplica vopseaua printr-o rola magnetica. Aceasta metoda ofera avantajul unei vopsiri mult mai rapide.
In ceea ce priveste etapa finala a procesului de vopsire in camp electrostatic, putem spune ca este reprezentata de intarirea acesteia. In momentul in care stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi mai inalte, atunci acesta incepe sa se topeasca si sa reactioneze chimic. In aceste conditii, despre procesul de intarire putem spune ca are nevoie de o temperatura specifica pe toata durata procesului. Timpul de intarire poate varia destul de mult, iar etapa finala se va pune in aplicare prin utilizarea unor cuptoare cu convectie sau cu infrarosii. Accesand acest link, veti avea ocazia de a gasi informatii complete despre vopsirea in camp electrostatic.