Detalii referitoare la vopsire in camp electrostatic

Vopsirea in camp electrostatic se bazeaza pe trei principii elementare :  efectul campului electric asupra unei sarcini;  respingerea sarcinilor de acelasi sens ;  efectul presiunii electrostatice. Primul dintre aceste consta in efectul campului electric asupra sarcinilor electrice Q (particula de vopsea incarcata) plasata in campul electric E este fortata sa se orienteze dupa liniile de forta ale campului. Se prezinta schema incarcarii prin contact a particulelor. Doi electrozi metalici, respectiv obiectul de vopsit si capul rotativ de

pulverizare avand o muchie cu o raza r ascutita, inchid un circuit de inalta tensiune. Intre electrozi se gaseste un strat de aer de grosimea H care este de natura dielectrica. Stratul de vopsea are grosimea d si o constanta dielectrica diferita de unitate care este a aerului. Cum cele doua straturi au conductivitate electrica redusa, sub actiunea tensiunii initiale se produce un curent electric de conductie, care se acumuleaza numai la suprafata particulei de vopsea de tip negativ. Procesul se termina cand curentii se echilibreaza.

Daca iti doresti o vopsire in camp electrostatic asa cum se cuvine, alege Matei electrostatic fara dar si poate.

1Procesul de pulverizare are la baza schema de principiu unde se observa existenta unei distante d1 necesara pentru desfacerea jetului de fluid de vopsea in particule care depinde de viteza jetului, distanta d2 care este aceea dintre inceperea pulverizarii si cea de proiectare efectiva a fiecarei particule care depinde numai de tensiunea aplicata.

Studiul tehnologiei de prelucrare a suprafetelor prin vopsire in camp electrostatic. Cap.4. unghiurile a care este unghiul de dispersie al particulelor, a1  care este unghiul mediu de dispersie si b care este unghiul sectorului neacoperit.

Al doilea efect cel al respingerii sarcinilor de acelasi sens  asigura formarea pe suprafata obiectului supus procesului de vopsire a unui strat de grosime constanta, uniforma si perfect distribuita.Cel de-al treilea efect este cel datorat presiunii electrostatice care este prezentat in si care se datoreaza tendintei de spargere a particulei in particule si mai fine, ea se opune fortei generate de tensiunea superficiala, ele echilibrandu-se la un anumit moment.

Vopsirea electrostatica se poate realiza in conditii corespunzatoare numai pe suprafete care sunt degresate si decapate. Este prezentata o astfel de instalatie de tip cuva in care piesele sunt imersate in vederea prelucrarii. S-a prezentat recipientul din care vopseaua este preluata de catre ansamblul de absorbtie si fiind pulverizat sub forma de particule, orientandu-se dupa liniile de forta, formand stratul de vopsea pe obiectul supus procesului de vopsire care este prevazut cu placa metalica ce formeaza al doilea conductor.