Despre vopsitorie in camp electrostatic

Vopsirea electrostatica este un proces diferit fata de vopsirea conventionala in principal datorita faptului ca nu este folosit un solvent pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida. Vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare, adera electrostatic la substrat (suprafata piesei vopsite) si apoi este intarita in cuptoare de incalzire pentru a putea forma un invelis de vopsea.

Jenţile sunt vopsite cu vopsea sub formă de pudră cu ajutorul unor utilaje speciale, care conferă vopselei o sarcină electrică.

Vopseaua este atrasă de elementul ce urmează a fi acoperit, încarcat şi el cu o sarcină electrică, realizându-se astfel o peliculă uniformă de vopsea.

sl2În cazul jentilor, acestea sunt vopsite în primă etapă cu un strat de grund, prin procedeu electrostatic. Urmează aplicarea propriu-zisă a culorii alese de client şi la final, acoperirea jenţii cu un lac protector, tot prin procedeu electrostatic. Între fiecare vopsire, jenţile sunt tratate termic, la cuptor. Alege vopsitorie in camp electrostatic oferita de Matei electrostatic.

Unul din avantajele principale ale vopsirii electrostatice îl reprezintă acoperirea calitativ superioară faţă de modalităţile de vopsire conventionale (vopsea lichidă), rezultatul fiind o peliculă dură, rezistentă la acţiune mecanică (stratul de vopsea nu se crapă la îndoire, nu se exfoliaza) şi la factorii meteorologici.

Motivul principal pentru care se preferă această tehnologie este aderenţa net superioară a vopselei la suprafaţa metalică tratată, cât şi uniformizarea mult mai bună a stratului de vopsea.

În cadrul procesului de vopsire, sunt folosite vopsele epoxidice şi poliuretanice de cea mai înaltă calitate.

În industria auto internatională, vopirea electrostatică reprezintă modalitatea preferată de vopsire de peste 25 de ani.

Vopsirea electrostatica este utilizata pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mult mai rezistent decat cel obtinut prin vopsire conventionala. Vopsirea electrostatica este in general utilizata pentru acoperirea metalelor, avand aplicabilitate intr-o gama vasta de domenii: constructii, confectii metalice, electrocasnice, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale si multe altele.

Procesul de vopsire electrostatica poate produce straturi mai groase de vopsea decat procesul conventional deoarece nu curge pe piesele vopsite si nici nu formeaza acumulari de vopsea. Astfel nu apar diferente intre suprafete vopsite orizontal si vertical.