Despre tehnica vopsirii – Matei Electrostatic

Pulberea folosita este elementul principal al tehnici vopsirii in camp electrostatic. De regula pulberea este depozitata intr-un container adiacent cabinei de vopsire, care mai apoi trece prin pistolul electrostatic, ce realizeaza depunere vopselei pe suprafata dorita. Pulberea care nu ajunge pe suprafata dorita se poate reutiliza, deoarece este posibila colectarea acesteia. Aerul este elementul folosit drept mijloc de transport pentru pulverizarea cu pulbere. Aceasta pulbere trebuie sa fie reglata pentru a nu fi dispusa pe suprafata pe care doriti sa o vopsiti in valuri sau cu fluctuatii.

Containerele au forma unui con, iar orificiul prin care iese pulberea variaza in diametru, iar marimea acestuia depinde de metoda de aplicare a pulberii. Suprafata manerului pulverizatorului trebuie sa aiba cel putin 20 de cm patrati si sa detina un ecran metalic cu impamantare.

2Pistolul de pulverizare face parte din gama de pulverizatoare, acesta trebuie sa fie cat mai drept si cat mai fin posibil pentru a impiedica blocajele in timpul pulverizarii. Oricat de ciudata ar fi forma suprafetelor pistolul are capacitatea de a le acoperi in intregime cu vopsea, nefiind necesara preincalzirea piesei de lucru, cuposibilitatea de a fi acoperite suprefetele subtiri precum foitele de metal.

Culorile pot fi alese dintr-o multitudine de nuante coloristice, iar acestea pot fi: mate, semimate, , lucioase, texturate, structurate sau nestructurate adica netede.

Daca este sa vorbim despre preturile pentru vopsirea in camp electrostatic variaza in functie de suprafata pe care doriti sa o vopsiti dar si de cat de complexa este lucrarea. Spre exemplu, daca doriti sa vopsiti un set de 4 jante din tabla pretul variaza de la 300 la 350 de lei, iar in cazul jantelor din aliaj, preturile incep de la 400 de lei si pot ajunge la 700 de lei.

Vopseaua matei electrostatic este rezistenta la actiuni mecanice si se aplica destul de repede, iar costurile sunt reduse, in comparatie cu vopsirea uzuala. Vopsirea in camp electrostatic nu dauneaza mediului inconjurator, deoarece nu contine solveni care sa se evapore in aer sau care pot ajunge in apa.

Vopsirea matei electrostatic se amenajeaza intr-un spatiu special amenajat, iar lucratorii in domeniu trebuie sa detina aparate performante ce asigura uuun nivel inalt de calitate a aplicarii vopselei.